Gespleten punten? Wat nu?!

Gespleten punten zijn een veel voorkomend haarprobleem. Net zoals bij elk probleem is voorkomen beter dan genezen. Als je eenmaal last hebt van gespleten punten zit er namelijk niets anders op dan flink te knippen. In dit artikel zullen wij de mogelijke oorzaken en geneeswijzen voor gespleten haarpunten bespreken.

spliss4De officiële benaming voor gespleten punten is trichoptilosis. Gespleten punten worden veroorzaakt doordat de buitenste laag van je haar is beschadigd en de binnenste laag bloot komt te liggen. In extreme gevallen kan de buitenste laag helemaal verdwijnen en blijft enkel de binnenste laag over. Je haar is hierdoor niet enkel gespleten maar ook veel dunner. Het is dus zaak dat indien je last hebt van gespleten punten je hier wat aan doet.

Wat zijn de oorzaken van gespleten punten?
Er zijn veel mogelijke oorzaken van gespleten haarpunten. Overmatig gebruik van apparaten zoals een haardroger of een stijltang kunnen een oorzaak zijn, helemaal als je deze op een hoge temperatuur gebruikt. Daarnaast kan slapen naast een warme kachel ook gespleten haarpunten veroorzaken. Ook moet je oppassen met het gebruik van chemische middelen zoals relaxers en haarverf. Tevens is het altijd belangrijk dat je niet te ruig met je haar omgaat. Ook flink kammen kan je gespleten punten opleveren.

Hoe kom je van gespleten haarpunten af?
Het slechte nieuws is dat de enige manier om van gespleten haarpunten af te komen simpelweg knippen is. Als je punten eenmaal gespleten zijn kan je er jammer genoeg echt niets anders meer aan doen. Dus als je merkt dat je punten gespleten zijn, twijfel niet en knip die handel af! Het is erg vervelend om te doen maar je hebt er niets aan om ermee rond te blijven lopen. Er zijn genoeg haarmiddelen op de markt die beweren dat ze gespleten haarpunten kunnen verhelpen. Dit is echter onzin! Deze producten vormen een laagje over de kern waardoor ze de gespleten punt afdekken. Je haar zal er echter niet van genezen.

Gespleten haarpunten voorkomengespleten-haarpunten
Er is echter ook goed nieuws, met de volgende tips kun je gespleten haarpunten voorkomen!

– Vermijd het gebruik van warme haarapparaten zoals stijltangen of haardrogers. Als je ze toch wilt gebruiken, gebruik ze dan kort en enkel op de laagste stand.
– Gebruik een deep conditioner en besteed dan extra veel aandacht aan je punten. Ze zijn immers de oudste en teerste delen van je haar.
– Slaap met een hoofddoek om.
– Je haar is het zwakste wanneer het nat is. Ga er dus niet teveel mee aan de slag als je net onder de douche vandaan komt.
– Gebruik een wijde kam en kam je haar niet te wild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *